Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı temasıyla düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası, 28-30 Nisan tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Şura'nın vizyonu; bilimsel temelli yaklaşım, katılımcılık ve işbirliği, sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve gelecek odaklı bakış açısı olarak belirlendi. Eylül 2024'te başlayan çalışmalar, 30-31 Ocak 2025'te yapılan hazırlık çalıştayıyla devam etti. Toplamda 1597 üye kaydı gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 farklı sivil toplum kuruluşu, oda, birlik ve kooperatiflerden 417 temsilci, özel sektörden 205 katılımcı ve 687 uzman kamu personeli yer aldı. Şura'nın kapsamlı hazırlık süreci, 148 çevrim içi toplantı ve 700'ün üzerinde kişinin katıldığı "perşembe toplantıları"nı da içeriyordu.

Şura Çalışmaları ve Komisyon Raporları

Şura çalışmaları iki ana grupta yürütüldü. Birinci grupta, ilgili kamu kurumları, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileriyle istişare toplantıları düzenlendi. Bu toplantılar, 16 başlık altında toplanarak 151 çevrim içi ve iki fiziksel toplantı ile gerçekleştirildi. İkinci grupta ise "atölye çalışmaları" adı altında 5 faaliyet yürütüldü. "Kırsalda Sürdürülebilir Yaşam", "İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar", "Tarım Ekonomisi" ve "Tarım Diplomasisi" konularında düzenlenen bu atölyelere 3450 kişi katıldı. Atölyelerden elde edilen sonuçlar, çalışma gruplarıyla paylaşıldı. Çalışma gruplarınca hazırlanan komisyon raporları Başkanlık Divanı tarafından Şura üyelerine okunarak oylandı ve Şura kararları belirlendi.

371 Hedef ve 2678 Strateji

Komisyon çalışmaları sonucunda toplam 371 hedef ve 2678 strateji belirlendi. Bu hedefler, bilimsel temelli yenilikçilik ve gelecek odaklı bir vizyonla tarımsal üretim, gıda güvenliği, sürdürülebilir kırsal kalkınma, ormancılık, su yönetimi, iklim değişikliğine uyum ve tarımda dijitalleşme gibi birçok önemli alanı kapsıyor. Tarım ve orman sektörünün geleceğine yön verecek bu hedeflerin uygulanmasıyla Türkiye'nin tarım alanındaki rekabet gücü artırılarak daha etkin bir konuma gelmesi hedefleniyor. Hedeflerin uygulanmasıyla, tarımsal üretimin gelecek perspektifiyle planlanması, tarımsal politikaların etkin yönetimi, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, gıda israfının önlenmesi amaçlanıyor.

Çalışma Gruplarının Alanları

Şurada toplam 16 çalışma grubu ve 5 atölye çalışması yapıldı. Çalışma gruplarının alanları arasında; bitkisel üretim, destekler ve politikaların geleceği, doğal yaşam döngüsü ve biyoçeşitlilik, entegre ve sürdürülebilir ormancılık yönetimi, gıda güvencesi, güvenliği ve israfla mücadele, hayvansal üretim, iklim değişikliğine uyum, kırsal kalkınma, kırsalda yaşamın geleceği ve istihdam, su ürünleri üretimi, su yönetimi ve verimliliği, tarıma dayalı sanayi, stok yönetimi ve lojistik, tarımda dijitalleşme, veri tabanlı tarım ve teknolojik gelişim, tarımsal pazarlama ve finansman, tarımsal risk ve afet yönetimi, tarımsal yapıda etkin dönüşüm ve uluslararası tarımsal gelişmelere uyum ve rekabet yer almaktadır. 14 Mayıs'ta ise, "Sonuç Bildirgesi" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna ilan edilecektir.